You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Група 2

На 09.07.2017 г.  за Падуа отпътува втората група от 30 ученици и трима придружаващи учители от ПГЕТ „Г. С. Раковски“ – Стара Загора. Престоят им включваше 13 нощувки на пълен пансион в хостела на територията на Парка за възобновяема енергия „Фениче“.

По време на мобилността участниците имаха възможност да участват пряко в работния процес 4 водещи  чуждестранни фирми в електрическата и електронната промишленост (Schüeco Italia, Favaron Moreno, Solidalia и ABB spa), разширявайки спектъра на приложение на теоретичните знания в практиката в съответствие с международните стандарти в целевите браншове и подобрявайки професионалните си компетентности посредством придобиване на умения за:

~ разчитане и изработване на технически чертежи чрез използване на приложен софтуер
~ изпълняване на електромонтажни дейности със съвременна апаратура
~ работа с контролно – измервателни апарати
~ осъществяване на настройка и диагностика на електрическо оборудване
~ изграждане на умения за икономическа оценка на електромонтажни дейности
~ проектиране и изработване на електроинсталации, поддръжка и ремонт
~ проверка и изпитване на електрически инсталации, монтаж и демонтаж
~ използване на информационни технологии за създаване на електротехническа
документация
~ проектиране на система за автоматизация на търговски и жилищни сгради, базирана на
KNX стандарта за сградна автоматизация.

Заложената програма бе изпълнена и дори надградена от Фондация Фениче с допълнително обучение за програмиране на дронове и на платката Ардуино - платформа за хоби роботика и физикъл компютинг проекти, базирана на входно- изходна платка и среда за програмиране близка до езика Processing/Wiring.

В резултат участниците се запознаха със спецификата на съответната професия, която изучават и придобиха ценни умения за своите бъдещи работодатели. Осъществи се трансфер на придобити компетенции от учебна в реална работна среда и обратно. В свободното си време учениците имаха възможност да се разхождат в централната и старата част на Падуа с велосипеди или да спортуват и релаксират в Парка.

Организираха се също тематични вечери – Вечер на таланта и приготвяне на традиционна италианска пица, барбекю на двора и др. В програмата беше включена и еднодневна екскурзия до Венеция през един от почивните дни, разходка с вапорето до Сан Марко и пешеходна обиколка на забележителностите, под съпровода на
екскурзовод, придружаващите лица и представител на ИО.

Мобилните дейности приключиха успешно за втората група ученици на 22 юли 2017 г.,  когато участниците отпътуваха обратно за България.